Contact

Modelraketten.NL Forum
Onderwerpen     Onderwerp Toevoegen
Algemeen:
Launchlug - Lanceerbuisje
Eerste onderwerp Vorig onderwerp
Volgend onderwerp Laatste onderwerp
Geplaatst door: Modelraketten.NL op 07-10-14 11:29 | E-mail: info(at)modelraketten.nl
Hier een aantal tips voor het gebruiken en aanbrengen van Launchlugs / Lanceerbuisjes:
De launchlug wordt gebruikt om de modelraket de eerste meter, wanneer er nog niet veel snelheid is voor de stabilisatie, verticaal omhoog te geleiden, langs de lanceernaald.
***
In veel bouwpakketten zit vaak één enkele lange launchlug. Volgens de gebruiksaanwijzing wordt deze meestal ook in zijn gehele lengte in één keer aan de rompbuis gelijmd.
***
Als een model met één enkele lange launchlug iets scheef aan de lanceernaald hangt, of door de wind scheef wordt geblazen (vóór of tijdens de start), dan klemt de launchlug zich vast aan de lanceernaald (torderen).
Dit kan zo ernstig zijn, dat het model niet of nauwelijks van de lanceernaald kan komen.
***
We raden het gebruik van één enkele lange launchlug dan ook sterk af en in dat geval van de bouwhandleiding af te wijken.
***
Snijd de launchlug voorzichtig in twee stukken, zonder de boel plat te drukken (rustige snijbewegingen maken, of een dun houten stokje in de launchlug schuiven). Als je een launchlug hebt van bijv. 5cm, dan snijd je deze in twee stukken van 2,5cm.
***
Lijm één van deze stukken net onder of op het zwaartepunt van het model (model volledig bepakt op je vinger of op de rand van een liniaal laten balanceren. Dat balanspunt is je model zijn zwaartepunt). Soms kun je de onderste launchlug mooi tussen de hoek van rompbuis en vinnen lijmen. De bovenste launchlug lijm je boven je zwaartepunt op het model. Bij kleine modellen is de afstand tussen de twee slechts 10-15cm. Bij grotere modellen (>60cm) mag dat gerust 20-40cm zijn.
***
Zet de launchlugs eerst vast met twee drupjes secondelijm, ongeveer aan de uiteinden. Lijn ze goed uit ten opzichte van elkaar (steek er (een stuk van) een lanceernaald doorheen, of een lange rechte satéprikker). Eventueel tijdelijk vastzetten met een stukje plakband. Als de launchlugs vastzitten, de naden goed vullen met lijm, zoals epoxy of houtlijm. Epoxy heeft een veel betere vulling dan houtlijm (krimpt nauwelijks).
***
Als je launchlugs op deze manier bevestigt aan je modellen, dan gaat je start een stuk beter!
Er zijn nog geen reacties toegevoegd

Naar boven
 
Voeg je reactie toe
Uw naam: (max. 30 tekens) *
E-mail: (max. 30 tekens) *
Titel: (max. 30 tekens) *
* = Verplichte velden
Tip: Schrijf bij ‹E-mail› de "@" als "(at)"

Bericht: (HTML niet toegestaan, geen quotes ( ' , " ) gebruiken)


Lees je tekst vóór het toevoegen nog even goed door!
Breng, zo nodig, wijzigingen aan vóórdat je op onderstaande knop klikt.