Contact

Modelraketten.NL Forum
Onderwerpen     Onderwerp Toevoegen
Algemeen:
Rompbuis zagen/snijden?
Eerste onderwerp Vorig onderwerp
Volgend onderwerp Laatste onderwerp
Geplaatst door: Maurice op 27-08-12 12:59 | E-mail: mlfiechter(at)gmail.com
Hallo,Wat is de beste mannier om een rompbuis op maat te zagen?Met vriendelijke groet,

Maurice

***Hallo Maurice,Dit is vaak een lastig punt bij de mensen die zelf modellen ontwerpen en bouwen.Hoe te werk te gaan?

Er zijn verschillende manieren waarop je dit goed kunt doen. Het kan met en zonder (echte) hulpmiddelen. Waarbij ik een strookje papier niet als een hulpmiddel beschouw.Zonder hulpmiddelen:

Je kunt een langwerpig strookje papier (stevig, bijv. 160gr.) afsnijden met een lineaal. Zeg eens een cm of 4, 5 hoog en zo lang, dat je deze ruim één keer om je rompbuis kunt wikkelen. Vaak is de breedte of lengte van een A4 ruim voldoende. Belangrijk is, dat de strook een goede rechte zijkant of lange zijde heeft, dus secuur uitsnijden langs de lineaal.

Je wikkelt deze strook om je rompbuis heen en zet hem vast (op zichzelf) met een stukje plakband. Let erop, zodra je papierstrook gaat overlappen met de wikkel die er al omheen zit, dat je dan precies aansluit op die papierstrook en dat de rechte zijkant precies bovenop de onderliggende rechte zijkant terecht komt. Je kunt deze wikkel nu voorzichtig schuiven naar de plek waar je wilt gaan snijden. Snijd dan met een scherp 'Hobbymes/Afbreekmes' langs de papieren rand van je aangebrachte papierstrook. Probeer NOOIT (ik zet het er maar even dik neer :-) ) in één keer door je rompbuis te snijden. Dit wordt meestal niet mooi en de kans dat je in je papierstrook snijdt en dus geen rechte snede krijgt is groot. Maak meerdere lichte snedes op dezelfde plek met je afbreekmesje. Na een aantal omwentelingen ga je vanzelf door de rompbuis heen. Het voordeel hiervan is ook, dat je de snede van de eerste omwenteling kunt gebruiken als een leidraad voor de volgende snij-omwentelingen.Sommigen prefereren het om eerst langs je aangebrachte papierstrook een lijn met potlood te zetten. Ze snijden dan 'uit de hand', dus zonder de strook als lineaal, langs de potloodlijn. Ook hier geldt: NOOIT in één keer door de buis heen willen snijden. Meerdere snij-omwentelingen maken.


Deze methode is niet de snelste, maar werkt prima.Met hulpmiddelen:

Er zijn hulpmiddelen op de markt om dit redelijk eenvoudig te doen. Eén ervan is de/het 'Tube Marking Guide/Buis afteken Hulpstuk'.

De Tube Marking Guide is een handig hulpmiddel om je vinlocaties en lanceerbuislocaties perfect af te tekenen op je rompbuis. Ook voor het aftekenen van een cirkel, rondom je buis. Eenvoudig verticale lijnen voor vinnen en lanceerbuisjes aftekenen. Bevat ook een steun om vinnen vast te lijmen. Als je dit hulpstuk voorzichtig vastklemt in een bankschroefje, dan kun je eenvoudig de maat uitzetten met een klem(inbegrepen) en je buis langs de kopse kant van het hulpstuk met een afbreekmesje afsnijden. Je houdt het mesje langs de kopse zijkant en draait de buis met je andere hand rustig rond. Het mesje snijdt steeds dieper en na enkele omwentelingen ben je door de wand heen. Op het hulpstuk zit een maatverdeling(mm en inch). Tevens bevat het hulpstuk een potloodhouder. Heb je een snijmesjes-set met ronde dunnen heften (potlooddik) dan kun je die daar ook in plaatsen.Andere hulpmiddellen zijn de 'Tube Cutting Guides' van Estes. Deze zijn nog niet zo lang op de markt. Ze werken in ieder geval prima met de Estes buismaten. Ik heb ze zelf nog niet uitgeprobeerd, maar ze lijken me erg handig en gemakkelijk in gebruik. Ze bestaan uit twee ringen die je tegen elkaar in, aanbrengt om je rompbuis. Ze klemmen zich dan vast en je kunt langs de zijkant haarscherp afsnijden.Hopelijk kom je er zo uit.

Succes!
Re: Rompbuis zagen/snijden? | Reactie van: Modelraketten.NL op 28-08-12 15:52 | E-mail: info(at)modelraketten(punt)nl
Hoi Maurice,

Ik heb geantwoord in/onder je onderwerp. Zo kun je meteen de links bekijken/aanklikken over de betreffende hulpmiddelen.
Re: Rompbuis zagen/snijden? | Reactie van: Maurice op 29-08-12 11:29 | E-mail: mlfiechter(at)gmail.com
bedankt voor de informatie, zo lukt het wel.

Naar boven
 
Voeg je reactie toe
Uw naam: (max. 30 tekens) *
E-mail: (max. 30 tekens) *
Titel: (max. 30 tekens) *
* = Verplichte velden
Tip: Schrijf bij ‹E-mail› de "@" als "(at)"

Bericht: (HTML niet toegestaan, geen quotes ( ' , " ) gebruiken)


Lees je tekst vóór het toevoegen nog even goed door!
Breng, zo nodig, wijzigingen aan vóórdat je op onderstaande knop klikt.