Contact

Modelraketten.NL Forum
Onderwerpen     Onderwerp Toevoegen
Algemeen:
Hoe motoren starten?
Eerste onderwerp Vorig onderwerp
Volgend onderwerp Laatste onderwerp
Geplaatst door: Modelraketten.NL op 15-07-12 00:28 | E-mail: info(at)modelraketten(punt)nl
Hoe worden zwartkruit modelraketmotoren gestart?De zwartkruit modelraketmotoren van Estes, Weco of Quest worden ontstoken met een elektrische ontbrander.

Dit is een twee-aderige V-vormige draad die op de knik veel dunner is. Hierdoor gaat de draad op de knik gloeien als er stroom door de draad wordt gestuurd (meestal is een spanningsbron van 6 volt al voldoende). Op de knik is een klein propje ‘sas’ (chemische brandbare samenstelling) aangebracht die door de gloeiende draad tot ontbranding wordt gebracht. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het saskopje meestal geen zwartkruit (buskruit), ondanks dat het saskopje vaak een zwarte kleur heeft. Ook wordt vaak de term ‘ontsteker’ gebruikt. Echter zou ‘ontbrander’ of ‘elektrische lucifer’ een veel betere benaming zijn. Een ontsteker detoneert in het algemeen, omdat deze een kleine hoeveelheid primair springstof bevat (een zéér gevoelige chemische samenstelling). Daarentegen geeft een ‘ontbrander’ vaak niet meer dan een klein vlammetje of een vonkenregen af. Meer dan voldoende om een zwartkruit motor te laten ontbranden.


De ontbrander wordt bij de meeste zwartkruit motoren aan het ondereinde bij de uitlaat aangebracht. In het brandstofblok zit aan dit ondereinde vaak een zeer kort kernkanaal, waar de saskop van de ontbrander tegenaan dient te worden geplaatst, voor een juiste werking van die ontbrander.
Er zijn nog geen reacties toegevoegd

Naar boven
 
Voeg je reactie toe
Uw naam: (max. 30 tekens) *
E-mail: (max. 30 tekens) *
Titel: (max. 30 tekens) *
* = Verplichte velden
Tip: Schrijf bij ‹E-mail› de "@" als "(at)"

Bericht: (HTML niet toegestaan, geen quotes ( ' , " ) gebruiken)


Lees je tekst vóór het toevoegen nog even goed door!
Breng, zo nodig, wijzigingen aan vóórdat je op onderstaande knop klikt.