Contact

Modelraketten.NL Forum
Onderwerpen     Onderwerp Toevoegen
Materialen-shop:
Elektrische ontbranders
Eerste onderwerp Vorig onderwerp
Volgend onderwerp Laatste onderwerp
Geplaatst door: M. Graats op 19-12-05 15:46 | E-mail: geen adres
Wat voor stroombron is er voor deze ontbranders nodig? Groet, Marcel.
Re: Electrische ontbranders | Reactie van: Modelraketten.NL op 20-12-05 21:32 | E-mail: info(at)modelraketten.nl
Marcel, bij voorkeur min. 9 volt. Dit is ook aangegeven op het plaatje, op de verpakking, bij het artikel(zie info artikel). We hebben het ook maar even in de tekst gezet voor de duidelijkheid. Groet, Modelraketten.NL :-)
Accu | Reactie van: M. Graats op 21-12-05 08:44 | E-mail: geen adres
Bedankt voor uw snelle reactie.
Dus een 12 volts accu is dan eigenlijk het beste? Zoiets als een auto accu of zo?
Re: Accu | Reactie van: Modelraketten.NL op 21-12-05 11:48 | E-mail: info(at)modelraketten.nl
Marcel, een auto accu is inderdaad een goede optie. Nadeel is vaak dat ze weer erg zwaar kunnen zijn. Het komt er vooral op neer dat er voldoende stroom door de meeste ontbranders moet lopen om de handel aan het gloeien te krijgen waarna het kleine beetje sas, op het uiteinde van de ontbrander, ook daadwerkelijk ontbrandt. Voor de Estes solar ontbranders volstaat de Estes 'Electron Beam Launch Controller' uitstekend(Deze worden o.a. meegeleverd met de A3-4T en de C6-3 motoren).
Op het uiteinde van deze ontbranders zit een heel klein gloeidraadje welke met dit apparaat (4.5 volt) gaat gloeien en dus zijn werk doet. Je kunt op het apparaat ook wel een hogere spanning aansluiten trouwens, het lampje kan het wel aan(blijkt bij testen met 12 volt, maar dit geeft natuurlijk geen garantie daarop). Bij wat overspanning moet je natuurlijk wel oppassen dat de handel niet doorsmelt...(er ontstaat ook veel weerstand in de bedrading, die dan warm kan worden). Maar naast de zware auto-accu's voldoen 12 volt accu's van alarminstallaties ook prima als stroombron. Het zijn meestal verzegelde accu's zodat lekkage nagenoeg uitgesloten is, ook wel prettig. 'Doe het Zelf' zaken of (modelbouw)hobbybeurzen bieden vaak mogelijkheden om zoiets aan te schaffen. Andere mensen gebruiken een accupack(bijv. 7,2 volt) om de ontbranders van stroom te voorzien of een accu van een boormachine(14,4 volt). Hoe hoger de spanning hoe beter eigenlijk. Simpelweg omdat er dan minder stroom door de aanvoerdraden loopt en je zo dus niet de draden laat gloeien, maar je ontsteker :-). Hoop je zo geholpen te hebben, groetjes :-) Modelraketten.NL
Re: Accu | Reactie van: Modelraketten.NL op 21-12-05 14:16 | E-mail: info(at)modelraketten.nl
Misschien nog een meer technische uitleg:
De wet van Ohm zegt: V=IxR. Volt=AmpèrexWeerstand. Als je bijv. 6 volt spanning hebt en je gebruikt draden met een bepaalde weerstand(liefst zo klein mogelijk) dan levert dat een bepaalde hoeveelheid max stroom(Ampères) op. Heb je dubbel zoveel Volts, met dezelfde draden(lees Weerstand), dan kan er dus een grotere stroom door je circuit gaan. Voor het laten gloeien van je ontbrander is, afhankelijk van het type, een bepaalde hoeveelheid stroom nodig. De stroom die maximaal aanwezig is hangt niet alleen af van je aansluitdraden, maar ook van bijv. de inwendige weerstand van je accu.
Je spanningsbron levert een bepaald vermogen, maar je circuit neemt bij inschakeling(lees indrukken lanceerknop), ook een bepaald vermogen op(warmteverlies). Dit wordt uitgedrukt in Watt(1W=1Joule/sec). De formule daarvoor is: P=IxIxR (Vermogen = Stroomsterkte in het kwadraat x Weerstand). Daaruit kun je meteen aflezen dat als er veel stroom loopt, het ontwikkelde vermogen(warmteontwikkleing) ook erg groot is. Dit is dus allemaal verlies van capaciteit in de vorm van warmte(draden worden warm). Altijd wordt dus een klein deel van de elektrische energie omgezet in warmte. Door nu een hogere spanning te kiezen, loopt er minder stroom door je circuit, waardoor minder vermogensverlies optreedt in het circuit. Op de plek waar je juist veel verlies(lees gloeien van je ontbrander) nodig hebt, is door de grotere weerstand van het gloeidraadje het opgenomen vermogen ook groot. Even opgesomd: Een hogere spanning is beter(mits inwendige weerstand van de bron niet te groot is), levert meer Stroomsterkte; Geeft minder verlies in de stroomdraden; Dikke stroomdraden(minder weerstand) zijn beter. Als iemand aanvullingen heeft hoor ik het graag :-) Groetjes!
Schakelaar dat terug springt | Reactie van: Tim Polderman op 03-05-06 22:47 | E-mail: Barzani(at)chello.nl
Er staat in de regels van de drra dat je een terug spring schakelaar nodig hebt is dat echt noodzakelijk of kan het ook met een gewone schakelaar want ten eerste ik kan ze niet echt makkelijk vinden en ten tweede ze zij best wel duur.
Groetjes Tim Pollemans
Maak-schakelaar | Reactie van: Modelraketten.NL op 08-05-06 11:28 | E-mail: info(at)modelraketten.nl
Tim, Ja, dat is echt noodzakelijk. Het is voor je eigen veiligheid. Vaak is het zo dat je, door de sensatie van het lanceren van een model, vergeet de schakelaar terug te zetten in de 'uit'-stand. bij een volgende poging om je motor aan te sluiten brand je dan flink je vingers, als je model er onverwacht en onbedoeld tussen je vingers vandoor gaat. Dat moeten we niet hebben natuurlijk. Zo'n terugspring schakelaar noemen we een maak-contact. Een gewone simpele deurbelknop is er een voorbeeld van. Als je hem indrukt, maakt de schakelaar contact. Laat je hem los, dan is het contact weer verbroken. Je kunt dus ook wel een oude deurbel als knop gebruiken. Als je een veiligheids'sleutel' op wil nemen in je stroomcircuit, dan kun je ook een stopcontact nemen en dan gebruik je een stekker als sleutel. Je moet dan de twee stroomdraden die uit de stekker komen met elkaar doorverbinden. Als je de stekker eruit haalt heb je geen gesloten circuit en als je hem erin stopt wel. Goedkoop en simpel. I.p.v. een stekker met stopcontact kun je ook andere stekkers nemen, bijv. bananenstekker of een stereostekker, als er maar twee polen op zitten die je dan met elkaar kunt doorverbinden. Maak-contacten moet je bij elke elektronicazaak kunnen kopen en kosten volgens mij niet meer dan enkele euro's. Succes.
Bedankt! | Reactie van: Tim Polderman op 08-05-06 20:13 | E-mail: Barzani(at)chello.nl
Bedankt voor uw advies.

Naar boven
 
Voeg je reactie toe
Uw naam: (max. 30 tekens) *
E-mail: (max. 30 tekens) *
Titel: (max. 30 tekens) *
* = Verplichte velden
Tip: Schrijf bij ‹E-mail› de "@" als "(at)"

Bericht: (HTML niet toegestaan, geen quotes ( ' , " ) gebruiken)


Lees je tekst vóór het toevoegen nog even goed door!
Breng, zo nodig, wijzigingen aan vóórdat je op onderstaande knop klikt.