Contact

Modelraketten.NL Forum
Onderwerpen     Onderwerp Toevoegen
Algemeen:
Hulp nodig profielwerkstuk
Eerste onderwerp Vorig onderwerp
Volgend onderwerp Laatste onderwerp
Geplaatst door: Bjorn Kuipers op 11-12-11 21:42 | E-mail: Bjornkuipers1@hotmail.com
Hallo

Op 10 december hebben wij een proef uitgevoerd. Hierbij hebben we gekeken naar welke factoren er een rol spelen in de vlucht bij een modelrakket. Nu was het probleem echter dat de raket steeds afboog naar links of naar rechts waardoor die niet omhoog ging maar bijna in verticale richting vloog. Hoe los je dit op. Dit heeft waarschijnlijk met de gewichtsindeling te maken. Maar wat is de goede indeling.

Verder heb ik nog een vraagje over dat je persee voor 25 euro op deze site moet bestellen. En ik heb helaas alleen nu nog een rompbuis nodig. Kan hier een uitzondering voor gemaakt worden/ heeft iemand een oplossing
Stabiliteit van een modelraket | Reactie van: Modelraketten.nL op 12-12-11 11:31 | E-mail: info(at)modelraketten(punt)nl
Hallo Bjorn,
***
In bovenstaande stuk heb je staan: "...bijna in verticale richting vloog...". Je bedoeld denk ik "horizontale richting"?
***
Modelraketten die stabiel zijn, vliegen tegen de wind in. Bij de start, is die wind hoofdzakelijk verticaal. Dat komt door de snelheid van je raket. Naarmate je model langzamer gaat, als hij hoger in de lucht komt, wordt die verticale luchtstroom minder en wordt de horizontale luchtstroom(de wind) steeds meer. Zeker als je lanceert bij windkracht 3 of hoger. Ook hier wil je model tegen de wind in vliegen. Dus gaat hij steeds meer horizontaal.
Dit is op zich een normaal fenomeen bij modelraketten.
Ze duiken tegen de wind in.
***
Het kan zijn dat je lanceert bij (te)veel wind. Voor een goede proefneming kun je dan ook het beste een rustige dag of bijna windstille dag nemen. Windkracht 2 of minder.
***
Het kan echter ook zijn dat je model overstabiel of heel stabiel is. Je model duikt dan eerder tegen de wind in omdat hij sneller/eerder corrigeert op die horizontale luchtstroom(de wind die er dan is).
***
Je kunt je model minder stabiel maken door:
1-Minder gewicht bovenin je model(boven het zwaartepunt).
2-Meer gewicht onderin je model(onder het zwaartepunt).
3-De vinnen te verkleinen.
***
Prettige dag, Klaas-Jan van Til, Modelraketten.NL
Minimum orderbedrag/Rompbuis | Reactie van: Modelraketten.nL op 12-12-11 11:43 | E-mail: info(at)modelraketten(punt)nl
Hallo Bjorn,
***
Voor elke order, heel klein of flink groot, moeten dezelfde handelingen worden verricht. Voor een bestelling van bijvoorbeeld één neuskegeltje van eur2,50 loont het simpelweg de moeite niet. Nog maar afgezien van het feit dat het verzenden van het pakje voor jou als klant, je toch eur8,03 kost.(dat zijn PostNL kosten + 19%BTW). In het voorbeeld van het neuskegeltje zijn je verzendkosten dan enkele malen hoger dan de prijs van je bestelde artikel. Vandaar een minimum orderbedrag...helaas...
Maar, je mag een dergelijk kleine order gerust af komen halen.
***
Welke rompbuis heb je nodig? (diameter/lengte)
***
Prettige dag, Klaas-Jan van Til, Modelraketten.NL
bjornkuipers1@hotmail.com | Reactie van: bjorn kuipers op 14-12-11 16:29 | E-mail: bjornkuipers1@hotmail.com
Oke bedankt voor de informatie. ja ik bedoelde de horizontale richting;-) We hebben de proef uitgevoerd op vorige week zaterdag met een redelijk harde wind. De raket vloog als het ware 5 meter omhoog en daarnaar boog die scherp af in horizontale richting. Maar op het moment dat die afboog was de stuwlading net van kracht gegaan dus had nog erg veel vericale kracht. Maar waarschijlijk heeft dit met de stabiliteit te maken want de stabieliteits test zijn we vergeten te doen omdat we niet wisten dat dit nodig was. Verder over de onderdelen die er besteld moeten worden. We hebben een rompbuis nodig voor 6 raketten met een diametervan 30 mm. En moet dus ongeveer 2 meter bij elkaar zijn. Is er geen ander mogelijkheid/site om raker onderdelen te bestellen. Of mag u dat niet doorgeven;) En anders bestellen we wel wat extras zodat we mooiere dingen kunnen bouwen. We vinden het toch erg leuk om te doen:)
Re: Rompbuis | Reactie van: Modelraketten.nL op 14-12-11 18:12 | E-mail: info(at)modelraketten(punt)nl
Hallo Bjorn,
***
Als ik het goed begrijp wil je dus 6 rompbuizen van 3cm doorsnede en omgeveer 33cm lengte?
Is de standaard Rompbuis 30diam.x380(BT30_380) goed?
Dan kunnen die wel toegezonden worden.
***
Plaats een order in de webshop en als je onder het min. bestelbedrag blijft, kun je bij de rompbuizen een groter aantal invullen, ik corrigeer dat dan wel naar 6 stuks.
Wil je er nog neuskegels/parachutes of andere zaken bij?
***
Klaas-Jan van Til, Modelraketten.NL
pws | Reactie van: Bjorn Kuipers op 16-12-11 01:12 | E-mail: bjornkuipers1@hotmail.com
Oke heel erg bedankt. We hebben deze dinsdag onze kladversie van ons pws moeten inleveren. We wachten eerst af wat de beoordeling is want misschien is de proef die we nj aan het uitvoeren zijn niet betrouw genoeg en moeten we naar een windtunnel opzoek. En om te zorgen dat we niet onnodig kosten te maken wachte we dit even af. verder hebben we nog een vraagje over de rompbuis. Is het zo dat hoe langer de rompbuis is hoe stabieler de raket is en dat die dan ook minder hoog komt omdat die zwaarder is?? Heel erg bedankt voor de moeite en informatie die u geeft.

Groetjes Bjorn Kuipers
Re: pws, lengte en gewicht | Reactie van: Modelraketten.nL op 16-12-11 15:28 | E-mail: info(at)modelraketten(punt)nl
Hallo Bjorn,
***
Ja, als je model langer is, ligt het zwaartepunt al gauw meer naar voren, ten opzichte van je drukpunt. Dus wordt je model stabieler. Een wat langer model reageert ook wat minder heftig op de zijwind. Een prima diameter/lengte verhouding is bijvoorbeeld: 1:10(of meer). Als je model zwaarder wordt, komt deze inderdaad ook minder hoog, mits je dezelfde motor gebruikt uiteraard.
***
Groet, Modelraketten.NL

Naar boven
 
Voeg je reactie toe
Uw naam: (max. 30 tekens) *
E-mail: (max. 30 tekens) *
Titel: (max. 30 tekens) *
* = Verplichte velden
Tip: Schrijf bij ‹E-mail› de "@" als "(at)"

Bericht: (HTML niet toegestaan, geen quotes ( ' , " ) gebruiken)


Lees je tekst vóór het toevoegen nog even goed door!
Breng, zo nodig, wijzigingen aan vóórdat je op onderstaande knop klikt.