Contact

Modelraketten.NL Forum
Onderwerpen     Onderwerp Toevoegen
Algemeen:
Vraag over vertragingstijd
Eerste onderwerp Vorig onderwerp
Volgend onderwerp Laatste onderwerp
Geplaatst door: Theo Witteveen op 14-12-10 13:24 | E-mail: theo.witteveen@live.nl
Goedendag,

In de informatie van de motor C6-5 staat vertragingstijd. Wat houdt dat precies in?

Met vriendelijke groet,

Theo Witteveen
Re: Vraag vertragingstijd | Reactie van: Modelraketten.NL op 14-12-10 13:40 | E-mail: info(at)modelraketten.nl
Beste Theo,
Als je even kijkt onder de knop 'Vlucht', rechts in de menubalk, dan wordt het denk ik wat duidelijker. Kijk dan op die pagina bij punt 2 'Glij-/vertragingsfase'.
Nadat de stuwkracht(stuwfase) uit de motor opgebruikt is, heeft het model een grote snelheid. Door de aantrekkingskracht van de aarde op het model en door de wrijving van de lucht, vermindert het model zijn snelheid. Dat duurt natuurlijk enige tijd, meestal enkele seconden. De motor moet gedurende die tijd wel blijven branden, maar geen stuwkracht hebben(anders komt het model nooit tot stilstand). Die fase noemen we de glij- of vertragingsfase. In de motor zit een brandstofblok dat wel brand, maar nauwelijks stuwkracht heeft. Dat noemen we de vertragingslading.
We hebben een stuwlading, vertragingslading en een uitwerplading in de motor zitten(verschillende samenstellingen van brandstof). De vertragingslading brand gedurende een bepaalde tijd, zodat het model kan vertragen, voordat de parachute of het lint eruit gestoten wordt door de uitstootlading. Deze tijdsduur noemen we de vertagingstijd.
In een motorcode, hier de C6-5, geeft het laatste cijfertje aan hoe lang deze tijd is, in seconden. Hier de 5, dus 5 seconden, voordat de uitdrijlading gaat branden en de parachute uitstoot.
Deze tijd moet passen bij je model, omdat anders de parachute te vroeg(tijdens de stijgvlucht) of te laat(het model valt al weer met snelheid naar beneden) uit je model wordt gestoten. Meestal scheurt je parachute dan kapot en loopt je model schade op als deze hard tegen de grond smakt.
Groet,
Modelraketten.NL

Naar boven
 
Voeg je reactie toe
Uw naam: (max. 30 tekens) *
E-mail: (max. 30 tekens) *
Titel: (max. 30 tekens) *
* = Verplichte velden
Tip: Schrijf bij ‹E-mail› de "@" als "(at)"

Bericht: (HTML niet toegestaan, geen quotes ( ' , " ) gebruiken)


Lees je tekst vóór het toevoegen nog even goed door!
Breng, zo nodig, wijzigingen aan vóórdat je op onderstaande knop klikt.