EditieNL: Bouwen en lanceren van een raket
Afgelopen week werd ik gebeld door EditieNL, een programma van RTL4, net na het 18.00uur journaal op die zender. Of ik ze kon helpen met het bouwen van een raket en ze wilden deze ook lanceren. Na wat heen en weer gebel, het zoeken naar een bouw en lanceerlocatie, werd het allemaal geregeld. kort dag, maar moet kunnen toch?
Het begon eigenlijk allemaal wat anders....
Aanleiding voor ze, was de documentaire Amateurs in Space, getoond op de IDFA in Amsterdam. Ze hebben wat rondgesnuffeld op internet, neem ik aan en vonden een aanstaande lanceerdag, op de 26e november.
Lanceerdag...? Van wie,... waar...? Ik wordt nieuwsgierig hoor...! Komende zaterdag...?
De DRRA(www.drra.nl) heeft het lanceerseizoen al afgerond, met een best aantal van 416 lanceringen van allerlei modelraketten.
Deze lanceerdag bleek van Tripoli-NL te zijn. Daar willen ze het model gaan lanceren, maar hij moet natuurlijk eerst gebouwd worden en daar hebben ze hulp bij nodig. Okay.
Ik vraag me af of dat wel doorgaat...die lanceerdag...?
Even neuzen op die site... twee aanmeldingen...? Hmmm,... das nie veul... Gaat vast niet gebeuren lijkt me. Daarnaast is een hele dag buiten staan, in deze periode van het jaar, ook niet zo prettig.
Je gebruikt toch steeds je handen en vingers, met handschoenen aan werkt dat niet prettig en met blote handen zijn de winterwortels in de grond nog warmer, toch...?
Bij de DRRA(Nederlandse vereniging voor raketbouwers) hebben we een paar jaar geleden nog een keer gelanceerd bij 15-16 graden, begin van het jaar en met een klein briesje,... niks nie warm hoor... midden in het open veld... brrr...
Er worden wat ideeën geopperd, wat mogelijkheden bekeken, ik adviseer een model, vertel wat ze nodig hebben, over de weersomstandigheden gepraat om te lanceren en wat knopen doorgehakt. Wat decals ga ik ook nog speciaal voor ze maken. Zij gaan een bouwlocatie zoeken, ook een lanceerplek, bekijken het weer en sluiten intern wat zaken kort.
Op donderdag blijkt die lanceerdag inderdaad geannuleerd. "Maar we zouden het toch wel willen" hoor ik aan de telefoon, of dat mogelijk is? Op vrijdag of maandag, zaterdag wordt lastiger.
"Ja, is vast mogelijk", zeg ik. Klein comité: cameraman, verslaggever en ikzelf als instructeur. Een terrein weet ik wel. Akkoord!
Donderdagavond op het laatste moment nog contact opgenomen: "gaat hem niet worden met lanceren" zeg ik. "Heb net ook het weer bekeken: het waait veel te hard. Tussen 4 en 6 Bft wordt er voorspeld... dat ga ik uit veiligheids-overwegingen niet doen". "Maar kan het bouwen dan wel doorgaan en dan maandag lanceren? Lijkt ons toch leuk!"
"Euhm... ff denken... ja, dat kan wellicht. Voor mij geen probleem". "Okay, doen we dat".
Vrijdagochtend 11.00u. 25-nov-2016.
Er wordt een modelraket gebouwd(in het Aviodrome) onder begeleiding van Modelraketten.NL. De verslaggever van EditieNL die het model gaat bouwen is Michiel Sampon. Ik ontmoet ze in het Aviodrome, waar we op de ruimtevaart afdeling gaan bouwen. Een raket bouwen heeft hij nog nooit gedaan en er nog nooit van gehoord. "Is dit het model dat we gaan bouwen?" Ja, het is een Maxi Alpha van Estes.
Het model is 66mm in doorsnede en 84,5cm lang en het is redelijk snel te bouwen, maar toch met wat lastige punten. Een foutje is gauw gemaakt.
Er is een tafel voor ons klaargezet door het Aviodrome. We krijgen zelfs een privebewaker(hoi Piet! Dank je!).
De camera wordt opgesteld, belichting geregeld, microfoons onder de T-shirts door, spullen klaargezet met nog wat modellen om ons heen en we zijn klaar voor de start!
Tja,... en als je dan daarmee bezig bent, aan het bouwen en bijsturen en opletten dat het goed gaat en een interview tussendoor,... dan vergeet je zelf foto's te maken... hahaha. Mocht ik daar nog foto's van bemachtigen, dan zal ik ze hier nog plaatsen.
Het bouwen verloopt goed, de decals gaan erop en we ronden het goed af. Het weer in Lelystad ziet er best goed uit, we wijzigen de plannen en gaan toch lanceren!
Uiteindelijk vonden er twee starts plaats, omdat het bij de eerste niet lukte om de beelden goed vast te leggen door de cameraman. "Ging me veel te snel!" Even wennen toch?
Daarvan heb ik ze wel, die foto's! Ook die zou ik nog bijna vergeten. Dus ze zijn van de tweede vlucht. De gebruikte motoren waren beiden een D12-3.
Waterslide Decals op een ongeverfde en onbehandelde papieren buis aanbrengen is trouwens geen succes. Zie model: de decals vallen op meerdere plekken er gewoon af. Ook weer iets nieuws geleerd, hahaha. Nou plak ik normaliter ook nooit decals op een niet afgewerkt model. Heeft niet veel nut natuurlijk. Maar spuiten van het model, binnen in het Aviodrome leek ons toch niet zo handig en buiten was de temperatuur er niet naar. De water/lijmlaag op de decal wordt zo snel door het papier opgenomen, dat verschuiven er niet bij is en zelfs het plakken erg lastig gaat.
De starts verliepen perfect! Beide keren pakte de motor meteen en het model ging mooi recht omhoog. de eerste keer iets tegen de wind in.
De starts verliepen perfect! Beide keren pakte de motor meteen en het model ging mooi recht omhoog. de eerste keer iets tegen de wind in.
In eerste instantie bleven de decals redelijk zitten, maar bij het vastpakken van het model en het er overheen wrijven met vingers en handen, daar werden ze niet vrolijk van! Zeker na de eerste vlucht werd het een stuk minder. Het model werd aan de parachute een flink eind meegesleept door het gras en over het zand. Net schuurpapier hè...
De wind trekt hard aan de parachute van de modelraket en de zon straalt het model aan!
Het was kort van tevoren geregeld en in een kort tijdsbestek moest het plaatsvinden, maar het is de verslaggever Michiel Sampon, met wat hulp van Modelraketten.NL, goed gelukt om een Maxi Alpha modelraket te bouwen en te lanceren. Twee keer zelfs. Super.
Jij kan dat ook. Je eigen raket bouwen en lanceren!
Mooi hoor! Nu de filmbeelden editten en de warmte opzoeken.
Maandagavond op TV. Doei!