Contact

Blog

Blog 1, 11-Jun-2016
Modelraketten.NL

--> Blog Overzicht <--


Ingelastte lanceerdag Almere-Hout


De aanwezigen op deze mooie lanceerdag

De lanceerdag van 11-06-2016 was een succes!
Het weer was prachtig. Bewolkt, droog en zeer weinig wind.
Kortom: ideale omstandigheden om modelraketten te lanceren en
daar heeft een leuke groep gebruik van gemaakt.

Met 57 mooie modelraket starts is er volop gelanceerd door de aanwezigen,
die met een 15-tal op waren komen dagen op deze extra ingelastte lanceermogelijkheid .
De totale groep bestond 19 aanwezigen.


Tweetraps modelraket

Er zijn modellen gelanceerd van klein tot groot en van een A-motortje tot en
met een beste G-motor. Enkeltraps-modellen, meertraps-modellen, clusstermodellen en een cluster meertraps-model.
Naast de lint en parachute bergingen was er nog een helikopter berging te zien. Erg leuk als de neuskegel met helikopter systeem gaat roteren en zijn valsnelheid daardoor vermindert. Auto-Rotatie. Prachtig!


De SC10, met G-motor,

Naast de vele lanceringen werd er nog een certificerings muurschild uitgereikt en was er zoals meestal, tijd voor een lekker broodje HotDog. Ze vonden vlot hun weg naar de aanwezigen.
Naast alle goede lanceringen ging er ook wel iets mis, één model werd in het hoge gras, brandnetels en riet, niet meer teruggevonden en een ander belandde hoog in een boom, aan de rand van de vaart.
Het verloren gegane model maakte deel uit van een test met een lanceerdetectiesysteem. Twee modellen werden daarbij gelijktijdig gelanceerd(dragrace). Meestal kun je wel zien welk model het eerste van de lanceernaald komt, maar in discutabele gevallen brengt dit detectie systeem uitkomst. Eén van de vinnen van elk model wordt tussen een lichtsluis geplaatst, bestaande uit een lichtbron en een lichtsensor. Zodra een vin bij lancering de lichtsluis verlaat, gaat het betreffende lampje als eerste branden. De ander wordt uitgeschakeld.
Resultaat: er is zichtbaar gemaakt welk model als eerste van de lanceernaald weg is.


KJ met de geborgen Landviper, 3-cluster modelraket, 6 meter hoog uit een boom,
onder toeziend oog van Gerard.

Het bergen van het model was nog een hele klus. Een touw aan een steentje binden en maar gooien over de betreffende tak. Dat valt toch erg tegen...
Op een gegeven moment breekt het touwtje,.. einde oefening. In ieder geval niet die steen voor mijn hoofd gehad als ie weer terugkomt uit die boom,... dat kan natuurlijk ook nog!

Aan het einde van de dag nog een keer geprobeerd met een dikker touw. Ja, makkelijker gedacht dan gedaan... Over de verkeerde tak gooien, "Het is toch wel hoger dan het lijkt, hè Gerard...?" "Ja joh, gaat je niet lukken...". Niet opgeven denk ik...
Een andere truuk: de hengel van de windvaan die altijd meegenomen wordt gebruiken. Drie meter vanaf de vastgebonden steen, het touw aan de top van de hengel met plakband stevig vastgemaakt. Het touw bungelt langs de hegel naar beneden, met aan het uiteinde de steen. Die hangt zo hoog aan de hengel, een meter boven mijn hoofd, zodat ik hem niet op mijn hersenpan krijgen kan...
Dan proberen, om met een werphengel achtige beweging de steen met het touw over de juiste tak te slingeren. Na een poging of 6 wordt het model geraakt en valt deze iets verder naar beneden. Blijven proberen! Na de twaalfde poging, of daar ergens in de buurt, lukt het: het model valt uit de boom, zonder schade!
Yes! Gelukt! bigSmile

Daarmee sluit ik in ieder geval weer een prachtige lanceerdag af en de eerste van mijn blogs...