Contact

Modelbasics - Basis Componenten
De omschrijving van een modelraket:

Een modelraket is een toestel dat is gemaakt van papier, hout of kunststoffen en bevat geen substantiële metalen onderdelen of brandbare of explosieve lading, heeft niet meer dan 125 gram brandstof, beweegt zich door de reactiekracht van uitgestoten massa aan de achterzijde en heeft een startmassa van niet meer dan 1500 gram. Binnen deze regels kun je heel veel leuke modellen bouwen en lanceren!

Wil je weten hoe deze hobby tot stand gekomen is? Kijk dan ook op de Geschiedenis pagina.

Onderstaande figuur geeft de basis componenten weer die deel uitmaken van de meeste modelraketten.


Klik op de verschillende onderdelen van het bovenstaande model, voor uitgebreide informatie over dat betreffende onderdeel.
 1. Neuskegel: Deze is meestal gemaakt van plastic of balsahout. Papieren neuskegels zijn ook goed mogelijk. De neuskegel zorgt voor een aëradynamische vorm van het model en geleidt de lucht soepel langs het model.

 2. Parachute: De parachute is bedoeld om het model tijdens de bergingsfase voldoende af te remmen zodat het model een veilige landing kan maken, zonder schade te veroorzaken aan dier, mens of omgeving. Er bestaan ook nog andere vormen van bergingssystemen.

 3. Schokkoord: Het schokkoord, met anker, verbindt de neuskegel met de rompbuis en vangt de schok van het openen van de parachute op.

 4. Rompbuis: De rompbuis is gemaakt van gelaagd/gerold papier met lijm als verstevigingsmiddel. Het vormt het hoofd onderdeel van de modelraket.

 5. Lanceerbuisje: Het lanceerbuisje is bedoeld om de raket de eerste meter van de vlucht te geleiden langs de lanceerstaaf.

 6. Motorhuis: Het motorhuis is de houder van de motor en centreert deze in de rompbuis. Hier worden de krachten van de motor overgebracht op het model. Clusters en meertraps worden hier ook belicht.

 7. Vinnen: De vinnen zorgen voor de stabilisatie van de modelraket nadat het lanceerplatform en de lanceerstaaf zijn verlaten.
 1. Modelraket motor: De modelraket motor is een fabrieksmatig gefabriceerde, kant en klare voortstuwings patroon. De motoren zijn veilig in het gebruik en meestal éénmalig. Voor iedere vlucht kan een nieuwe motor aangebracht worden. De motor zorgt voor de voortstuwing van het model en de uitdrijving van het bergingssysteem.

 2. Elektrische ontbrander: Deze zorgt voor een veilige en betrouwbare methode om de modelraketmotor op het gewenste moment tot ontbranding te brengen. Er bestaan verschillende typen elektrische ontbranders.

 3. Afwerking/Decals
  Naast het gebruik van de basiscomponenten kan elke modelraket op zijn of haar eigen manier worden vormgegeven. Dat kan met behulp van verschillende kleuren verf. Spuitbussen zijn hiervoor ideaal. Vooral acrylverf is erg prettig, omdat het erg snel droogt.

  Het is ook heel mooi om modellen te verfraaien met stickers of water-slide decals. De water-slide decals zijn erg prettig in het gebruik omdat daarmee details aangebracht kunnen worden welke voor de meeste mensen met een spuitbus niet haalbaar zijn. Modelraketten.NL heeft diverse sets in de shop aanwezig welke je model net dat beetje extra geven. Daarnaast zijn er blanco water-slide decal vellen verkrijgbaar met een transparante of witte onderlaag. Zo kun je met behulp van een laserprinter zelf je decals maken.

  Een extra mogelijkheid is, om jouw decals door Modelraketten.NL te laten maken/ontwerpen. Geef aan wat je wil, welke kleuren en hoe groot en we doen ons best om jou eigen decals voor je te maken. Wellicht heb je een foto of een logo, stuur deze mee met je aanvraag.


  Ook verkrijgbaar in onze WebShop:
• Waterraket Rokit - Balsa - Poriënvuller - Drukknop
• Magnetic Levitation Sword - Centreerring - Spuitverf
• Hoogtemeters - NoseCone PNC80-Ogive
• Modellen: Saturn-V Skylab / Mercury Redstone
   Antar / Little Joe II / Astrocam / Show Stopper E2X
 
Modelraketten.NL © 2024      KvK-Nr: 50001574      BTW-ID: NL001590630B51